بنابراين در تكثير توسط بذر، گاهي مرغوبيت از بين ميرودو نيز زمان لازم برا ي بالغ شدن گياه در درختاني كه توسط بذر تكثير ميشوند طولانيتر ميشود. بنابراين براي داشتن درختان يك دست و يكنواخت از يك رقم پر محصول ومرغوب و نيز براي كوتاهكردن دوره نونهالي بايد از تكثير غيرجنسي استفاده كرد. پس پيوند زدن نهال امري ضروري به نظر ميرسد
طرح باغ پسته
قبل از کاشت پسته ابتدا باید منطقه موردنظر را برای کاشت از لحاظ آب و هوا و شرایط خاک بررسی نمود. اگر منطقه و زمین مورد نظر برای پستهکاری مناسب بود اقدام به تسطیح آن کرد.
برای احداث باغ پسته بهتر است ابتدا نقشه دقیقی با مقیاس مناسب از زمین تسطیح شده بر روی کاغذ رسم کرد و روی آن فواصل بین درختان و ردیفها (فواصل بین درختان 4-3 متر و بین ردیفها 8-7 متر میباشد). محل احداث ساختمان و یا تاسیس مورد نیاز احتمالی، مسیر جاده و خیابانهای باغ، شبکه آبیاری باغ، وزش بادغالب و شیب زمین را مشخص نمود.
تهیه بذر مطلوب
بذر در نظر گرفته شده باید سالم و بدون هیچ گونه آفت یا بیماری و از محصول همان سال باشد. انتخاب بنه به عنوان پایه دارای مزایا و معایبی است، از مزایای آن مقاومت بیشتر آن در برابر خشکی در مقایسه با پایه پسته اهلی و مقاومت نسبی در برابر آلودگی به نماتد مولد غده ریشه است و از معایب آن رشد بطئی در سالهای اولیه کاشت و حساسیت به گموز و ورتیسلیوم بوده که به علت این عیوب کمتر مورد توجه باغداران به عنوان پایه قرار میگیرد. معمولا بذرهای که به عنوان پایه اسفاده میشود از ارقام پسه اهلی و عمدتا بادامی (بادامی ریز) و قزوینی است و همچنین از نوعی هیبرد به نام بنه باغی نیز میتوان استفاده نمود. بنه باغی فوق العاده به نماتد ریشه حساس میباشد. بنابراین باید با توجه به معایب و محاسن هریک از پایهها و نیز با توجه به نوع خاک محل کاشت و بیماریهای منطقه به انتخاب پایه مبادرت نمود. از پایههای دیگر پسته در ایران میتوان کسور، آتلانتیکا و سرخس را نام برد.
1. پسته بادامی
2. پسته سرخس
3. بنه
4. کسور
آماده کردن بذر برای کاشت
در اواخر اسفند و اوایل بهار بذرها را حدود 24 تا 48 ساعت (ترجیحا 24 ساعت ) در آب خیس خیسانده، پس از شستوشوی مجدد با استفاده از سموم قارچکش نظیر کاربوکسین تیرام، بنومیل به نسبت 5/52 تا 3 در هزار و هیپوکلرید سدیم (مایع سفیدکننده) 5/0 به مدت 5 الی 10 دقیقه ضدعفونی میشود. پس آن باید بذرها را در کیسههای پارچهای که به طورمنظم بهمدت 4 تا 5 روز مرطوب نگه داشتهشوند قرارداد (دمای مناسب برای جوانهزنی بذرها 30-20 درجه سانتیگراد میباشد) بعد از جوانه زدن بذرها بایستی آنها را با قارچکش PCNB یا بنومیل 4 در هزار ضدعفونی کرده و در محل مورد نظر کاشت. توانایی جوانه زنی در بین بذر گونههای مختلف پسته متفاوت است. جوانهزنی بستگی به سختی پوست استخوانی (آندوکارپ) دارد. خراشدهی با اسید سولفوریک به مدت 5/1 ساعت و سپس غوطهور کردن در آب به مدت 24 ساعت، سرعت و درصد جوانه زنی (مغز)بنه را افزایش میدهد. استفاده از بذرهای بدون پوست استخوانی برای جوانه زنی به دلیل سبز شدن یکنواخت میتواند مورد توجه واقع شود.
روش های کاشت
کاشت بذر در زمین اصلی
در زمینهای با آب وخاک شیرین بذور جوانه زده مورد نظر برای کاشت را پس از گاورو شدن زمین (رسیدن به حد ظرفیت مزرعه) در محل داغ آب زمین اصلی میکارند. چنانچه بافت خاک مزرعه سنگین باشد به منظور از سله بستن روی بذور داخل هر گودال را به وسیله ماسه میپوشانند. این عمل به رشد گیاه کمک فراوان میکند، چون نه تنها اکسیژن کافی در دسترس ریشههای نهال قرار میدهد بلکه موجودات هوازی مفید خاک را نیز به فعالیت وا میدارد. عمق کاشت بذر بستگی به اندازه بذر دارد (میزان تقریبی عمق کاشت حدود 2 تا 5 برابر بزرگ ترین قطر بذر است).
کاشت در خزانه
زمین خزانه پسته مانند خزانه دیگر درختان باید آماده گردد. فواصل کاشت بذرها بر روی خطوط بین 5 تا 10 سانتیمتر و بین خطوط 35 تا 40 سانتیمتر است. پس از کاشت بذر، روی آن را با استفاده از ماسه بادی همراه باکود دامی پوشانده و آبیاری مینمایند. میزان بذر مصرفی پسته در هکتار خزانه 250 تا 300 کیلوگرم میباشد و حدود 250 هزار نهال در یک هکتار میتوان تولید نمود. نهالهای تولیدی در فصل خواب (پاییز و زمستان) آماده انتقال به زمین اصلی هستند (نهال یکساله). هرچه سن نهال در خزانه بالا رود به علت گسترش سیستم ریشه و پیچیده شدن ریشه نهالها و عدم دقت درهنگام کندن و جابه جایی نهال به زمین اصلی و قطع ریشهها، یکبار انجام میشود. معمولاً د رخزانه راه روهایی در فواصل 5/1 تا 2 متر تعبیه میشود که این عمل به رفت و آمد کارگران برای حذف علفهای هرز و انجام عملیات آبیاری و در صورت نیاز پیوند زدن نهالها کمک میکند. چنانچه کف خزانه بوسیله سیمان و یا موزائیک فرش شود از رشد عمودی ریشهها جلوگیری میکند. بنابراین جابهجایی نهالها آسانتر و تلفات آنها نیز کمتر خواهد بود.
کاشت درکیسههای پلاستیکی
برای این منظور از کیسههای پلاستیکی به ارتفاع 25 تا 30 سانتیمتر استفاده میشود. البته هر چه ارتفاع کیسهها بیشتر باشد (45 سانتی متر ویا بیشتر) رشد نهال بهتر است. از آنجایی که محیط رشد در گیاهان گلدانی محدود است و این گیاهان مانند گیاهانی که در مزرعه و باغ کشت میشوند نمیتوانند ریشههای خود را گسترش داده و به طور طبیعی از منابع غذایی خاک استفاده کنند. لذا برا ی برآورده ساختن احتیاجات گیاه، خاک درون کیسهها را مخلوطی از یک تا دو قسمت ماسه و یک قسمت خاک زراعی مرغوب (لومی) و یک قسمت کود دامی یا خاک برگ پوسیده انتخاب میشود.
معمولا برای تسهیل د رعملیات آبیاری، زمین مورد نظر را به ندازه ارتفاع گلدانها خاکبرداری کرده، سپس گلدانها را طوری میچینند که در فواصل 2-5/1 متری، راهروهایی برای عبور و مرور کارگران وجود داشته باشد. قسمت بالای گلدانها معمولا همسطح زمین بوده، در نتیجه آبیاری به طریقه غرقابی امکان پذیر میشود. درون هر کیسه معمولا دو دانه بذر میکارند که پس از سبز شدن و چهار و پنج برگی شدن گیاهچهها قویترین آنها را انتخاب نموده، دیگری را حذف میکنند. حتما بایستی در ته کیسهها سوراخهای کوچکی بهعنوان زهکش ایجاد نمود. گیاهان گلدانی را در موقعی از سال میتوان به زمین اصلی انتقال داد. از کاشت پسته درون کیسهها به منظور واکاری در باغها نیز استفاده میشود. در موقع انتقال به زمین اصلی، کیسهها را به آهستگی بدون آنکه صدمهای به ریشهها وارد شود و خاک اطراف آن بریزد، پاره کرده، گیاه را به زمین اصلی انتقال میدهند.
سایر روش های تکثیر
اخیراً موفقیتهای در زمینه تکثیر پسته از طریق کشت بافت حاصل شده است. از مزایای عمده تکثیر از طریق کشت بافت، یکنواختی نهالها به علت تکثیر غیر جنسی (کلون) تکثیر سریع در فضای کم و تولید نهالهای عاری از بیماری و نیز کوتاه نمودن طول دوره نونهالی است. درایران ریز ازدیادی پایههای اهلی (قزوینی، بادامی زرند) و وحشی (بنه و آتلانتیکا) و نیز ارقام تجاری از طریق قلمهزدن بدون استفاده از هورمونهای گیاهی و با غلظت بالا تاکنون امکانپذیر نبوده است. خوابانیدن یکی دیگر از روشهای تکثیر میباشد که با این روش میتوان تعداد معدودی گیاه ریشه دار را از گیاه مادری بدست آورد.
مراقبت از نهال های بذری
پس از آن که بذرها درخزانه و یا زمین اصلی و یا کیسههای پلاستیکی سبز شدند. یک سلسله عملیات باغبانی برای مراقبت از آنها لازم است که عبارتند از:
آبیاری
میزان دفعات آبیاری برحسب آب وهوا و نوع خاک و میزان آب موجود متفاوت است. بطورکلی آبیاری نهالهای بذری باید به آهستگی صورت گیرد.با توجه به اینکه در این مرحله از رشد گیاهان دارای ریشه محدودی برای جذب میباشند باید دقت نمود که از کمبود آب صدمه نبینند.
وجین
بذر علفهای هرز تقریبا در خاک وجود داشته و با گیاهان اصلی به رقابت میپردازند. بنابراین باید آنهارا از میان برد. وجین علفهای هرز باید با دقت صورت گیرد تا به ریشه گیاهان اصلی صدمهای وارد نشود.
محافظت از گرما و تابش مستقیم آفتاب
در روزهای گرم، مخصوصا در روش کاشت پلاستیکی باید هر چند روز یک بار روی نهالها آب پاشید و نیز برای جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب، میتوان پایههای در زمین به ارتفاع5/1-1 متر قرارداده، با استفاده از حصیر یا مواد دیگر روی آن را پوشاند و بدین ترتیب از تابش مستقیم نور خورشید جلوگیری کرد.
انتقال نهال به زمین اصلی
محلی که قرار است نهال در آن کشت شود، باید گودالی به عمق 60 و به قطر 40 سانتی متر حفر کرد وآن را با خاک سطح الارض همراه با کود دامی پر نمود. نهالهای بذری را باید به نحوی درگودال کاشت که طوقه (حدفاصل بین ریشه و ساقه) آن هم سطح زمین قرار گیرد. چنانچه طوقه گیاه درخاک فرو رود، ممکن است پوسیده شود و یا مورد حمله قارچهای عامل پوسیدگی طوقه (گموز) واقع شود. اگر هم بالاتر از خاک قرار گیرد، قسمتهای از ریشه که در معرض هوا قرار گرفتهاند از بین میرود.
بعد از قرار دادن نهال در گودال، خاک اطراف نهال را فشار داده تا گیاه در آن مستقر شود. نهالهای بذری را باید بلافاصله پس از انتقال آبیاری کرد.
گلدهي درختان پسته (flowering):
پسته گياهي دو پايه و گل هاي نر و ماده به صورت خوشه و بطور جانبي بر روي شاخه هاي يك ساله ظاهر مي شوند. هر خوشه حاوي تعداد زيادي گل مي باشد(شكل 1 و 2). توليد جوانه هاي گل بر روي شاخه هاي رشد فصل جاري و گلدهي و تشكيل ميوه بر روي شاخه هاي يك ساله مي باشد.بع عبارتي گل انگيزي و اختصاصي شدن جوانه هاي گل ، در سال قبل از گلدهي انجام مي شود. جوانه هاي گل بزرگتر از جوانه هاي رويشي هستند و نوك آنها داراي انحناء بيشتري مي باشد كه در شرايط عادي به راحتي قابل تشخيص هستند.

|

|
شكل 1- گلدهي درختان نر پسته
|
شكل 2- گلدهي درختان ماده پسته
|
يكي از شرايط محيطي مورد نياز جهت توسعه و تكميل رشد جوانه هاي گل ، نياز سرمايي پسته ( تعداد ساعات دماي كمتر از 7 درجه سانتيگراد) بين ارقام پسته اهلي متفاوت و بين 450 تا 1100 ساعت (اوحدي) گزارش شده است. در صورتي كه اين نياز سرمايي تأمين نشود ، باز شدن جوانه هاي گل نامنظم شده و به تاخير مي افتد، همچنين باعث توليد برگ هاي ساده و 2 برگچه اي ، 4 برگچه اي و غير نرمال و تأخير زمان برگدهي مي شود. توليد گل به صورت جانبي و امنتهايي بر روي شاخه هاي رشد فصل جاري ، يكي ديگر از علائم آشكار عدم تأمين نياز سرمايي است.
شرايط آب و هوايي ، سرماي زمستانه ، رقم ، بافت خاك و شرايط تغذيه از جمله عوامل مؤثر در زمان شكوفايي ارقام مي بلشد.در ارقام مختلف پسته ، درختان نر زودتر از درختان ماده به مرحله گلدهي مي رسند. زمان گلدهي ارقام ماده معمولاً هم زمان با شروع رشد رويشي است. زمان گلدهي و طول دوره گلدهي ارقام مختلف بستگي به شرايط آب و هوايي هر منطقه دارد. انتخاب ارقام نر و مادهاي كه زمان گلدهي يكساني داشته باشد ، تطابق زمان گلدهي ايجاد كرده و درصد موفقيت را بالا مي رد.
بطور كلي گلدهي ارقام نر حدود 5 تا 7 روز زودتر از ارقام ماده مي باشد و زمان شكوفايي در ارقام مختلف متفاوت است.زمان گلدهي ارقام نر در شرايط آب و هوايي رفسنجان از 5 تا 25 فروردين ماه مي باشد. طول دوره گلدهي در ارقام مختلف متفاوت و بين 3 تا 12 روز است . گلدهي ارقام ماده از 7 تا 30 فروردين ماه مي باشد و از نظر زمان گلدهي مي توان اين ارقام را به سه دسته زود گل ( كله قوچي ، ايتاليايي ) ، متوسط گل ( اوحدي ، احمد آقايي ، فندقي 48 ) و دير گل ( اكبري ، جندقي ) تقسيم بندي كرد.بنابراين با توجه به اختلاف موجود بين ارقام مختلف از نظر زمان گلدهي بايد با توجه به شرايط محيطي هر منطقه رقم مناسب و تجاري براي آن منطقه را انتخاب نمود .
گرده افشاني (pollination):
گرده افشاني پسته به وسيله باد انجام مي گيرد . با توجه به اين كه گل ها بدون گلبرگ هستند و جذابيتي براي حشرات مخصوصاً زنبور عسل نداشته ، ممكن است زنبور عسل براي جمع آوري گرده ، گلهاي نر را لمس كند ولي در گرده افشاني نقشي ندارد.
عدم جريان هوا (باد) و آب و هواي باراني ، شرايط نامساعدي را براي پراكندگي دانه هاي گرده ايجاد مي نمايد . همچنين بادهاي شديد و طوفاني باعث خشك شدن سطح كلاله و بارندگي باعث شستشوي سطح كلاله و از بين رفتن چسبندگي ان مي شود .دوره پذيرش كلاله مادگي را حدود 3 تا 5 روز گزارش كرده اند كه در صورت وجود شرايط محيطي مناسب و تأ مين گرده مناسب و كافي ، دانه گرده جوانه زده ، لوله رشد كرده ، وارد تخمدان مي شود و پس از تركيب با سلول تخم ، جنين را به وجود مي آورد.( شكل شماره 3 ). در صورتي كه گرده افشاني انجام نگيرد ، ريزش گل اتفاق مي افتد يا ميوه ها پارتنوكارپ ( پوك ) مي شوند . ريزش گلهاي گردافشاني نشده معمولاً ظرف مدت 4-3 هفته پس از مرحله تمام گل انجام مي شود (3،5) . نسبت مناسب پايه هاي نر و ماده در يك باغ يكي از مهمترين عوامل مؤثر در گرده افشاني پسته است و رعايت نسبت يك درخت نر به ازاي هر 15-10 درخت ماده مي تواند گرده كافي و مورد نياز را تامين نموده و مشكل كمبود گرده را برطرف نمايد ( شكل شماره 4 ). كاشت يك رديف درختان نر عمود بر مسير باد غالب و در حاشيه باغ مي تواند علاوه بر توليد گرده مناسب و فراوان به عنوان بادشكن نيز عمل نمايد . در مناطقي كه گرده كافي وجود ند ارد يا شرايط محيطي مانع از انجام گرده افشاني طبيعي مي شود ، گرده افشاني مصنوعي به وسيله انسان امكان پذير بوده كه بايد از گرده هاي مطمئن ، سالم و تازه استفاده نمود و گرده افشاني را 2 يا 3 مرتبه تكرار كرد.

شكل 3- ميوه هاي تازه تشكيل شده پس از گرده افشاني
سال آوري (Alternate bearing):
سال آوري به توليد محصول فراوان در يك سال و كاهش يا عدم توليد آن در سال بعد گفته مي شود . اكثر درختان ميوه داراي پديده سال آوري هستند ولي مكانيسم سال آوري درختان پسته بر خلاف ديگر درختان ميوه ريزش باعث كاهش محصول سال بعد مي شود . اگر بر روي شاخه هاي يك ساله محصول زيادي وجود داشته باشد ، جوانه هاي گل موجود روي شاخه هاي رشد فصل جاري بين ماههاي تير و مرداد ريزش نموده و تنها 5 تا 7 درصد آنها باقي مي مانند و سال آينده محصول كمي توليد خواهد شد.زمان ريزش جوانه هاي گل پسته هم زمان با رشد سريع بذر ميوه هاي موجود بر روي همان شاخه است. تعداد ميوه هاي در حال نمو با ميزان ريزش جوانه گل روي رشدهاي فصل جاري ارتباط مستقيم دارد (5،4،2) . تحقيقات انجام شده نشان مي دهد رقابت براي جذب كربو هيدرات بين ميوه هاي در حال نمو و جوانه هاي گل ، عامل اصلي ريزش جوانه هاي گل مي باشد زيرا قدرت جذب ميوه هاي در حال نمو بيشتر از جوانه هاي گل است. اگر تنك ميوه قبل از دوره رشد مغز يا در طول دوره انجام شود، ريزش جوانه هاي گل كاهش مي يابد.
عوامل مؤثر بر سال آوري، شامل : خصوصيات ژنتيكي ، نوع پايه و رقم ، سن گياه ، محصول بيش از حد ، تغذيه و عوامل محيطي مي باشند . جهت كنترل سال آوري مي توان با انتخاب ارقام و پايه هاي مناسب ، روش هاي مختلف هرس ، تغذيه مناسب ، حلقه برداري و استفاده از تنظيم كننده هاي رشد و مواد شيميايي ، ميزان سال آوري را كاهش و به حداقل ممكن رساند.
هرس باردهي (Pruning):
به منظور حذف شاخه هاي خشك ، آلوده و آسيب ديده ، كنترل اندازه درخت و سال آوري درختان پسته ، انجام هرس باردهي ضروري مي باشد. تحقيقات انجام شده نشان مي دهد هرس بهترين روش جهت كنترل سال آوري مي باشد. هرس شديد درختان پسته پس از سال پر محصول ، باعث توليد شاخه هاي رويشي خيلي قوي در سال كم محصول مي شود كه چنانچه اين شاخه هاي قوي پس از سال كم محصول سربرداري شوند ، در سال پر محصول بعدي باعث توليد شاخه هاي جانبي همراه با جوانه هاي گل فراوان مي گردند.بنابراين در سال كم محصول بعدي محصول بيشتري توليد مي شود.
همچنين تحقيقات انجام شده نشان مي دهد سرزني درختان پسته قبل از سال كم محصول باعث ايجاد تغييراتي در رشد شاخه ، رشد تنه و بقاي جوانه هاي گل شده كه باعث كاهش سال آوري مي شود و هرس سالانه درختان پسته به منظور جلوگيري و كاهش سال آوري پسته بسيار مؤثر است. از فاكتورهاي بسيار مهم در هرس ، ميزان هرس ، زمان انجام هرس و شناخت كلي نسبت به ساختمان و وظايف اندامهاي مختلف مي باشد كه هرس با آگاهي از اين عوامل بايد انجام گيرد.
تحقيقات انجام شده نشان مي دهد هرس سربرداري درختان پسته اي كه داراي رشد رويشي زياد باعث جلوگيري از رشد بيش از حد ، شاخه زايي و ايجاد سطح ميوه دهي بيشتر ، تشكيل ميوه در سطح پايين تر ، كنترل اندازه درخت به منظور تسهيل عمليات داشت و كنترل سال آوري مي گردد. ميزان سربرداري بر حسب رقم متفاوت مي باشد.
هرس ساليانه درختان بارده به منظور حذف شاخه هاي خشك ، مريض و آلوده لازم و ضروري است. در غير اين صورت علاوه بر اينكه اين شاخه هاي آلوده باعث ايجاد مشكلاتي در عمليات داشت و برداشت مي گردند ، باعث توسعه و شيوع بيماري هاي مختلف نيز مي شود ، لذا در صورت عدم كنترل ، اين عوامل مي توانند باعث خشكيدگي تمامي قسمت هوايي درخت گردند.
خواص پسته
پسته میوهای کاملا ایرانی است که درخت آن به شکل جنگلهای انبوه در شمال شرقی ایران دیده میشود. درخت پسته از ایران به سایر نقاط مخصوصا به سواحل دریای مدیترانه (جنوب اروپا و شمال آفریقا) رفته است. پسته درختی است که ارتفاع آن به حدود 5 متر میرسد، برگهای این درخت متناوب و مرکب از 2 تا 3 برگچه نوک تیز با برگه انتهایی است که رنگ آن سبز روشن است و برگهای آن خوشهای است.درخت پسته به سرمای شدید زمستان و گرمای زیاد تابستان مقاوم است اما با هوا و زمین مرطوب سازگاری ندارد. مهمترین ارقام پسته در ایران عبارت است از: اکبری، کلهقوچی، احمدآقایی، اوحدی، بادامی زرند، ممتاز خنجری دامغان، شاهپسند سفید پسته نوق و قزوینی .
بسته مقوی
پسته دارای مواد غذایی فراوانی است و برای تقویت بیماران و اشخاص ضعیف مناسب است. در واقع این میوه یک بسته مقوی محسوب میشود. پسته مواد مختلفی دارد که شامل پروتئین، آهن، مواد چرب، کلسیم، فسفر، ویتامین B 1 B3 A و پتاسیم است.
پسته اگرچه میوه کوچکی است ولی ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و نیروزاست.در 30 گرم پسته بو داده شده بدون پوست استخوانی170 کالری انرژی، 6 گرم کربوهیدرات، 9 گرم فیبر خوراکی، 3 گرم قند،2 گرم چربی، 310 میکروگرم پتاسیم، 32میکروگرم کلسیم، 145 میکروگرم فسفر، 36 میکروگرم منیزیم، یک میکروگرم آهن، 190 میکروگرم سدیم، 160 واحد ویتامین A و یک میکروگرم ویتامین ث وجود دارد.
روغن پسته
روغن پسته از جمله محصولاتی است که چندان در کشور ما شناخته شده نیست. این روغن مقوی حاوی مقادیر بالایی ویتامینها)K, E, D, A( و مواد معدنی مثل آهن، فسفر، مس، روی و منیزیم است. روغن پسته بهطور وسیعی در صنایع آرایشی و طب به کار میرود. این روغن بسرعت جذب پوست میشود و مناسب جهت ماساژ بدن است. روغن پسته بهعنوان یک روغن طعمدهنده (چاشنی) مورد استفاده است. بنابراین اکثرا در تهیه سالادها به عنوان یک چاشنی مطلوب به کار گرفته میشود. تاثیر این روغن در افزایش حافظه و افزایش اشتها ثابت شده است.
10 خاصیت پسته
1. مغز پسته به علت داشتن آهن خونساز است. به کسانی که مبتلا به کمخونی هستند، توصیه میشود روزانه مقداری پسته بخورند.
2. پتاسیم موجود در پسته برای تنظیم مایعات و الکترولیتهای بدن و بهبود عملکرد اعصاب و عضلات مفید است.
3. فیبر موجود در پسته بسیار بالا بوده و امروزه اهمیت فیبر و الیاف در علم پزشکی و برای سلامتی انسان کاملا مشخص شده است. فیبر موجود در پسته علاوه بر اینکه حرکات غذا را در دستگاه گوارش زیاد میکند، درجلوگیری از بیماریهای سرطانی نیز موثر است. علاوه بر این فیبر بالای موجود در پسته، آب بیشتر جذب و پرخوری را کمتر میکند.
4. پسته همچنین حاوی اسیدهای چربی ضروری مانند لینولیک اسید و لینولنیک اسید است، ضمنا دارای برخی از عناصر غذایی و ویتامینE و نیز حاوی در صد بالایی از پروتئین و عناصر معدنی مانند کلسیم، آهن و روی است. یک مزیت دیگر پسته این است که چربی موجود در پسته عمدتا از چربیهای مفید غیر اشباع تکزنجیرهای و چندزنجیرهای با درصد پایین چربیهای اشباع شده است.
5. مغز پسته به علت داشتن ویتامینهای گروه ب برای آرامش اعصاب مفید است.
6. ویتامینE پسته سبب حفظ سلامت و ترمیم بافتها شده و به عنوان یک ماده آنتیاکسیدان مانع از بروز سرطان و بیماریهای قلبی میشود.
7. اسید فولیک موجود در پسته برای تشکیل سلولهای عصبی لازم است و مصرف آن از ناهنجاریهای دوران جنینی جلوگیری میکند.
8. ویتامینA موجود در پسته به کارکرد طبیعی چشم و حفظ قدرت بینایی کمک زیادی میکند.
9. اسیدهای چرب امگا 3 موجود در پسته باعث کاهش میزان بروز حملههای قلبی میشود.
10. مقادیر بالای مس موجود در پسته موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود اسهال در کودکان است.
|